Verwent of Temperament?

De meeste mensen kennen hem wel, de reclame waarbij een jong kind op de grond in de supermarkt ligt te brullen in de hoop zijn zin te krijgen en een moeder die dit gedrag heel mooi spiegelt.
Maar wat nou als je een kind hebt wat het na de driftige peuterfase nog steeds, voor sommige betrokkene totaal onverwacht, op een krijsen en stampen kan zetten, die in een mum van tijd heel explosief boos kan worden of die van alles roept en schreeuwt waarvan je als ouder hoopte dat ze deze woorden nog niet kende?

Menig ouder kent hierbij ook het gevoel van schaamte of ongemak als dit gebeurt in een winkel, op een familiefeestje of in het restaurant. Of de opmerkingen als; nou hij zal wel vaak zijn zin krijgen, misschien moet je wat strenger zijn, breng haar maar eens bij mij dan is dit gedrag snel over!
Kortom de omgeving denkt dat er sprake is van een verwend kind wat gewoon wat beter opgevoed moet worden.

Ouders laat ik jullie geruststellen, waarschijnlijk heb je geen verwend kind maar een gevoelig kind met temperament! Hierdoor heb je als ouder soms een grotere uitdaging als het om opvoeden gaat. Een uitdaging die ook heel leuk, verbindend en ultiem genieten kan zijn wanneer je het temperament van je kind begrijpt en er hierdoor steeds minder “uitbarstingen zijn”.

Deze kinderen zijn vaak gevoelige kinderen met een groot rechtsvaardigheidsgevoel. Ze hebben een intense wereld beleving en zijn vaak lief, sociaal en betrokken. Ze zien veel van wat er om hen heen gebeurd en zijn nieuwsgierig naar de wereld.
Het kunnen soms echte denkers zijn. Daarnaast hebben ze ook een sterke eigen wil en willen graag op jonge leeftijd al meebeslissen over de dagelijkse gang van zaken.
Kortom kinderen die enorm kunnen genieten van het leven, over energie, opmerkzaamheid en daadkracht bezitten, die eerlijk en sociaal zijn. Kinderen die een hele mooie toekomst tegemoet gaan als ze deze eigenschappen kunnen en mogen ontplooien!

Maar goed ondertussen heb jij als ouder wel de uitdaging om ze op te voeden.
En zal je waarschijnlijk geregeld denken Ojee gaan we weer of hoe kan ik dit nou om buigen?
Vaak zijn voornamelijk de overgangsmomenten op een dag, het inslaap komen, nieuwe of onverwachte situaties moeilijke momenten. Kinderen met een behoorlijk temperament ervaren dan vaak te weinig controle en houvast waardoor er stress opbouwt en ze op een gegeven moment “ontploffen”.

Ook de wijze waarop er met je kind gepraat wordt kan een verschil van dag en nacht maken. Deze kinderen vinden het vaak heel lastig als ze het gevoel krijgen dat alles voor hen bepaald wordt. Mijn dochter zegt soms; ik moet ook alles! Voor mij weer een reminder om erop te letten dat ik minder vaak het woord moeten gebruik en dat ik er ook bij vertel wat ik of bijvoorbeeld haar broertje dan gaat doen.
Er is geen standaard gebruiksaanwijzing voor deze kinderen maar er zijn wel een aantal “standaard dingen” die goed werken;

Zorg voor voorspelbaarheid

Maak een dagstructuur met vaste afspraken.Je zou dit zelfs nog kunnen ondersteunen met beelden (vooral beelddenkers vinden dit fijn)

Laat ze waar kan meebeslissen.

Overleg en keuzes geven helpt echt!

Maak nieuwe situaties minder spannend door waar mogelijk alvast te vertellen of laten zien hoe het er uit ziet, wie er zal zijn en wat er gaat gebeuren.

Zorg voor dat er altijd eten of drinken binnen handbereik is.

Honger of dorst kan veel invloed hebben.

Geef je kind op vaste momenten op de dag ook echt jouw volledige aandacht.

Verbinding is een behoefte die alle kinderen hebben maar deze kinderen soms net een beetje meer. Leg je telefoon weg en kijk, speel en luister met en naar je kind.

Zorg voor voldoende ontspanning en beweging.

Doe als het kan lekker samen iets buiten. Ontdek samen met je kind welke prikkels en sensaties spanning opleveren en leer je kind hoe hij hier mee om kan gaan.

En tot slot:

Geniet!