Kinderen coachen = met de ouders op ontdekkingstocht!

Vaak nemen ouders contact op omdat zij zich zorgen maken over hun kind.
Omdat zij het hun kind gunnen om meer zelfvertrouwen te hebben, omdat zij het hun kind gunnen om niet steeds zo boos of verdrietig te hoeven zijn. Omdat ze het hun kind gunnen om anders om te gaan met school of leeftijdgenootjes. Vaak hopen ouders dat hun kind bij mij wat leert zodat hun kind het gemakkelijker krijgt. Hun kind beter in zijn vel gaat zitten en zodat de problemen die er zijn stoppen. Regelmatig hebben ouders twijfels of er sprake is van hoog gevoeligheid bij hun kind of vinden ouders het lastig met het temperament van hun kind om te gaan. Ze zouden het fijn vinden als hun kind leert anders te reageren of leert om te gaan met lastige momenten.

Nicole, kan jij hier iets mee? Kan jij mijn kind helpen?”
Ik vind het heerlijk om met kinderen te ontdekken wat hun drijft en beweegt. Kinderen inzicht te geven in hoe de wereld werkt en hen te laten ontdekken wat hun uniek maakt. En toch werk ik niet meteen met het kind…. Vaak vraag ik ouders of zij hun kind beter willen leren begrijpen. Of zij willen ontdekken wat hun kind nodig heeft en waarom het is dat bepaalt gedrag hen zo raakt?

Wist jij dat jij als ouder het tot het einde van de basisschool het belangrijkste rolmodel ben in de ontwikkeling van je kind?Soms voelen ouders zich overvallen, soms zijn ze zo gewend om op zoek te zijn naar de verandering voor hun kind dat ze hier helemaal aan voorbij gegaan zijn. Soms vinden ze het spannend of onwennig. Maar bijna altijd hoor ik een zucht aan de telefoon en wordt er iets gezegd in de trant van;
“ik zou hem zo graag beter begrijpen, zo graag de gebruiksaanwijzing vinden!” Ik zou willen snappen waar die buien vandaan komen. En wat mijn kind nodig heeft zodat die weer lekker in zijn vel zit.”

Kan ik dit als kindercoach bieden? Ik durf hardop te zeggen van wel. En ik durf te beweren dat onze kinderen het verdienen dat wij naar ons zelf als ouders en ons handelen durven te kijken!
Iedere ouder wil volgens mij hun kind niet de boodschap meegeven; ” jij moet wat veranderen want pappa en mamma weten het niet meer, maar Jij bent precies goed zoals je bent!” En ook ik als kindercoach wil het kind laten ervaren dat het helemaal goed is zoals het is. Met alle uitdagingen en kwaliteiten die ze bij zich dragen. Natuurlijk kan ik dat doen tijdens de coaching maar hoeveel krachtiger is het als ouders dit kunnen doorgeven zonder mij als coach? Dat doe ik door (ook) met de ouders te werken.
Je kind leert van hoe jij de wereld tegemoet treed, je kind kopieert wat hij of zij jou ziet doen. En je kind voelt en spiegelt jouw innerlijke dilemma’s, gevoelens, (onbewuste) ervaringen en twijfels in hun gedrag. Hierdoor zal bepaalt gedrag veranderen bij jouw kind, als jij als ouder bereid bent om naar jouw innerlijke wereld te kijken. Je mag ontstane patronen en gewoontes onderzoeken en nieuwe manieren ontdekken. Bij jonge kinderen werkt dit echt heel goed, wanneer jij als ouder iets veranderd dan hebben zei de ruimte om in hun gedrag met jou mee veranderen. En nee, dat is echt geen zweverig gedoe!

Door praktische gesprekken en het gezamenlijk in beeld brengen van bepaalde situaties en patronen kom jij als ouder vaak tot inzichten. Hierdoor kan jij dingen anders doen waardoor jij je kind beter snapt en beter kan begeleiden en ondersteunen bij de ervaringen die zij meemaken.
Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel prettig als er een coach mee kijkt met jullie uitdagingen in de opvoeding. En jullie kan voorzien van tips en handvatten en soms even terug spiegelt en mee onderzoekt wat er nou precies gebeurt in de interactie.
Zodat er inzicht en ruimte komt voor verandering. Een ouder zei laatst: “ik snap de gebruiksaanwijzing van mijn kind weer en realiseer mij dat de grootste verandering bij mezelf zat!”. Zeg nou zelf hoe mooi is dat!

Kinderen zijn zeker welkom bij mij, als ze zelf “last ervaren” van bepaalde situaties en zelf willen ontdekken met welke van hun kwaliteiten zij hier invloed op hebben. Maar ik zal altijd jou als ouder vragen hier ook een rol in te nemen, zodat jij je kind zelfvertrouwen kan leren en je kind mag zijn wie het is!