Jippie, Sinterklaas komt er aan! 5 Tips die zorgen voor meer rust in de Sinterklaastijd.

Mijn kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas!

Er werd druk afgeteld totdat het Sinterklaasjournaal weer begon. De pietenpakken zijn al een paar keer aan getrokken en ze hebben al heel veel dingen uitgezocht voor op het verlanglijstje. Dochterlief herinnerde me er vanochtend nog aan dat we die dan nu wel echt moeten maken want zaterdag komt hij dan toch echt! Nou ja, als alles weer goed gaat met de boot natuurlijk.

Ik geniet als ouder erg van het plezier dat mijn kinderen aan de Sint beleven. Maar soms vind ik deze tijd ook best vermoeiend en lastig. Het stelt je als opvoeder voor veel uitdagingen en keuzes. Waar vier je het, met wie, hoeveel kadootjes…waar doe je goed aan.

En mijn kinderen hebben veel fantasie, zijn soms gevoelig voor verandering en prikkels zijn hier in het gezin ook wel een dingentje.

Vorig jaar sliep mijn zoontje ruim 3 weken slecht want bij elk geluidje dacht hij dat Piet op het dak liep. En dan moest die natuurlijk direct zijn bed uit om te onderzoeken of dat ook zo was. En dat vele wakker worden brak ons als ouders natuurlijk ook best op. Mijn dochter heeft wat moeite met onverwachte gebeurtenissen en grote groepen mensen, de eerste paar jaar vond ze het allemaal best spannend. Ik merkte dat ze sneller uit haar doen was, boos of verdrietig werd en zich terug kon trekken.

Deze 5 tips helpen hier goed:

Tip 1 Zorg voor overzicht.

Er gebeurd een hoop de komende weken, het ritme op school veranderd. Thuis, op de sportclub, school, BSO en wie weet ook nog bij Opa en Oma wordt de schoen gezet. Hier brengt de Sint altijd een schoen zet kalender waar op staat wanneer de schoen gezet mag worden. Wij zetten er altijd de feestjes op school, werk en familie bij zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dit brengt overzicht, is duidelijk en geeft rust.

Tip 2 Beleef plezier aan de Sint en zijn Pieten.

Vroeger werd er vaak geroepen als je niet lief bent dan moet je mee in de zak naar Spanje. Ook in de Sinterklaasliedjes kan het hier over gaan. Wie kent er niet; “wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe”. Sowieso ben ik geen voorstander van dreigen in de opvoeding maar deze liedjes en “grapjes” kunnen voor (gevoelige)kinderen de stress rondom Sinterklaas echt verhogen. De denkertjes onder ons kunnen hier echt al die weken mee bezig zijn, ben ik wel lief genoeg geweest?

Houdt het gezellig en leg de aandacht op de lieve kant van de Sint en de grappige en avontuurlijke kant van de Pieten.

Tip 3 Leg uit en stel gerust.

Zoals jullie al konden lezen is mijn zoon een kind met veel fantasie. Hij kan dan ook helemaal op gaan in de verhalen rondom Sinterklaas. Sowieso zitten de meeste kinderen die geloven nog volop in de magische fase en kan hun eigen fantasie flink aan de haal gaan met alle avonturen die er beleefd worden in het Sinterklaasjournaal, de tv programma’s en prentenboeken. Wees je bewust als ouder dat dit kan spelen, leg uit hoe dingen zitten en stel je kind gerust dat Piet bijvoorbeeld echt niet zomaar in zijn kamer komt.

Tip 4  Zorg voor voldoende rust.

De komende weken staan vol van leuke activiteiten. Heel gezellig maar het kost ook energie. Zorg dat er voor voldoende tijd is voor ontspanning en een af en toe helemaal niks. Ga regelmatig naar buiten, laat kinderen een gerichte activiteit doen zoals puzzelen, tekenen of met de treinbaan spelen.

Tip 5 Kijk naar wat jouw kind leuk vindt.

Sommige kinderen vinden het heerlijk om Sinterklaas een handje te geven, Sint en zijn Pieten thuis te krijgen en bij ze op schoot te kruipen. Andere kinderen vinden alle drukte best spannend en willen eigenlijk liever geen handje geven. Of vinden van een afstandje kijken al genoeg. Probeer je kind hierin te volgen. Dwing je kind niet en zoek samen naar wat fijn is. Zoek bijvoorbeeld naar een intocht die wat kleinschaliger is. Geef bij school aan dat op schoot gaan wellicht nog wat spannend is. En bespreek met je kind dat het oké is zoals hij of zij fijn vind.