Gevoeligheid en beren op de weg…..wat jij kan doen als ouder!

Beren op de weg, tijgers die getempt moeten worden, hoe je het ook noemt veel kinderen worstelen met angsten of blokkades als het gaat om nieuwe dingen, prestaties die verwacht worden of liggen avonden en nachten wakker omdat er iets anders op het programma staat.
Een onderwerp waarvan ik van veel ouders hoor dat ze dit best een lastig ding vinden in de opvoeding.

Past dit nou bij de intense wereldbeleving van hun kind, is het faalangst, hebben ze op de verkeerde manier complimenten gegeven? Hoe zat het nou ook al weer? Moeten we ons kind in bescherming nemen, zorgen voor meer rust en maar niet teveel meer ondernemen?

Vaak heb jij als ouder al best verdiept in je kind en zijn behoefte. Misschien denk je dat het overprikkeling is waardoor ze zo angstig kunnen zijn. Ik merk dat veel ouders onzeker worden over de wijze waarop ze hun kind proberen te ondersteunen en het slaaptekort binnen het gezin dat vaak ontstaat door het nachtbraken van je kind helpt ook niet echt mee.
Hoe ga jij als ouder om met de worsteling die je ziet bij je kind en wat kan jij doen?

Realiseer je dat het vaak gaat om een combinatie van onduidelijkheden die er zijn voor je kind en zijn sensitiviteit. Veel van deze kinderen hebben een groot voorstellingsvermogen, denken diep na en zijn hierdoor erg goed in het aanzetten van de raderen in hun hoofd. Samen de wereld verduidelijken door dingen van te voren te bespreken, visueel te maken en regelmatig de dag door te nemen brengt al veel rust.

Je kind leren om zijn lijf te ontspannen, er voor te zorgen dat de dag bij het slapen gaan echt is afgesloten werkt ook heel fijn. Zeker wanneer jij je kind manieren leert om ook gedurende de dag zichzelf te ontspannen en rust in te bouwen.
Daarnaast speelt vaak de grote empathie van je kind een rol, kinderen die de wereld intuïtief beleven en een sterk waarnemingsvermogen hebben hebben het vaak razendsnel door als er wat van ze verwacht wordt. Van de juf tijdens een toets, van pappa of mamma bij het maken van een mooie tekening. Of wanneer pappa of mamma iets spannend of eng vind wat ze gaan ondernemen.

Ook zijn ze vaak erg gevoelig voor de woordkeuze die wij gebruiken in een compliment maar ook bij een ongelukje of als we over onze kinderen praten. Ga eens bij jezelf te raden hoe praat jij over je kind, welke woorden gebruik jij om ze te omschrijven? En wat als er iets mis gaat? En wat voor humor hebben jullie, plagerige humor? Het is de moeite waard om hierin kritisch naar je eigen woordkeuze te kijken. Gevoelige intense kinderen betrekken woorden vaak snel op hun zijn en hebben niet door dat jij ze wellicht grappig bedoelt of zelf ook geschrokken of boos bent.

Wil jij meer weten Gevoeligheid en Beren op de weg?
Op woensdagavond 25 oktober 2017 kan dit van 20.00 uur tot 21.30 uur de Koffie & Kids die wordt gehouden in Praktijk Edison in Bleiswijk.
Deelname is 7,50 euro en kan via nicole@intensekinderen.nl

Wil jij graag eens sparren en ontdekken wat ik als opvoedcoach voor jij kan betekenen? Neem dan contact met mij op!